Uudised, sündmused ja blogi

Siit leiad kõik meie uudised, blogipostitused ja ürituste, hoolduste ja katkestuste informatsiooni.

Tagasi

2021 pöörame tähelepanu .ee registri andmete kvaliteedile

Oleme võtnud käesolevaks aastaks eesmärgi viia .ee registri andmekvaliteet uuele tasemele. Rida kontrolle on juba lisatud andmete sisestamisele registrisse, kuid vaatamata sellele on 10 aasta jooksul kogunenud andmeid, mis pole enam korrektsed, või pole seda kunagi olnudki. Umbes kord aastas oleme kontrollinud andmeid vastu äri- ja rahvastikuregistrit, kuid nüüd astume sammu automatiseerituma lähenemise suunas.
2021 pöörame tähelepanu .ee registri andmete kvaliteedile
1. juulil alustasime e-posti aadresside regulaarse kontrolliga. Esmane eesmärk on tuvastada "katkised" aadressid, kuid tuvastame ka selliseid aadresse, millega seotud domeeni taga puudub e-posti teenus. Eelluure on tehtud ja selliseid domeene on meie registris hetkel ligikaudu 1800. Regulaarne kontroll tähendab, et kõiki registris olevaid e-posti aadresse kontrollitakse vähemalt kord aastas.

Registreerijale tähendab see, et registreering saab märke "Domeen kustutatakse", mis takistab domeeni pikendamist kuni andmete parandamiseni. Teavituse saab esmalt vaid registripidaja, kes võtab loodetavasti ise registreerijaga ühendust, et andmed korrastada. Domeeni aegumistähtaja möödudes saadame teate kõigile domeeniga seotud kontaktidele registreeringu aegumise ja sellele seatud piirangute kohta. Registreerija peab vahetama mittetoimivad e-posti aadressid korrektsete vastu, misjärel eemaldame registreeringult piirangud ning seda saab taas pikendada.

Aasta teises pooles lisame e-posti aadresside kontrolli ka e-posti teenuse tasemel, kus pärime kas konkreetne postkast eksisteerib. Lisaks alustame ettevõtete andmete kontrolli vastu äriregistri avaandmeid, et leida ettevõtteid, mida (enam) ei eksisteeri.

Eraisiku andmetega on olukord Eestis aga keerulisem - ei ole head lahendust, kuidas automatiseeritult kontrollida, kas vastava isikukoodiga isik on olemas. Saame kontrollida kas isikukoodiga on seotud kehtiv isikut tõendav dokument, mis sobib kinnitamaks, et isik on tõesti olemas. Vastupidises olukorras aga ei saa teha järeldust, et isikut pole, sest võib-olla on vaid dokument aegunud või muul põhjusel kehtetu ja uut pole veel väljastatud.

Isikukoodide kontrollimise võimalus on muidugi olemas aga vaid rahvastikuregistri tasulise "käsiliidese" kaudu, kus keegi päris inimene sealtpoolt laseb päritud andmed vastu andmebaasi ja annab hulk aega hiljem teada kas isik eksisteerib või on surnud või pole enam kodanik või pole kunagi eksisteerinudki. Isegi mõistlikult hinnastatud masinliides oleks siin abiks.

Arendame ka nimeserverite ja DNSSEC-võtmete kontrolle, sest vead neis andmetes mõjutavad otseselt .ee tsooni kvaliteeti. Suures pildis on aga soov jõuda olukorrani, kus kõik domeeniga seotud andmed on automaatselt kontrollitud vähemalt kord aastas - registreerimisel, pikendamisel, andmete muutmisel või siis eraldi regulaarselt käivitatava automaatprotsessi abil. Kui eestlastega olukord hea, soovime laiendada kontrolle koostöös teiste registritega ka välismaistele registreeringutele.

Ärge siis ehmatage kui teie registripidaja teiega ühendust võtab ja palub domeeniga seotud kontaktandmed üle vaadata.

Kommentaarid

119.08.2022

1

119.08.2022

1

Email again:

Veel uudiseid, sündmusi ja blogipostitusi